luni, 10 martie 2014

Conflict la Targu Mures. Ciocniri intre manifestantii maghiari si fortele de ordine


Conflict la Targu Mures. Ciocniri intre manifestantii maghiari si fortele de ordine
Consiliul National Secuiesc a organizat luni dupa amiaza o comemorare a secuilor ucisi in 1854. La evenimentul de astazi au participat aproape 4000 de manifestatnti care au cerut Guvernului  autonomie pentru Tinutul Secuiesc. Spre seara, mitingul etnicilor maghiari a degenerat, manifestantii intrand in conflict cu jandarmii.
 
Radicalii si “ilegalistii” din Ungaria, lideri de manifestatii in Romania
Printre liderii protestatarilor de la Targu Mures se numara Gabor Vona, presedintele partidului radical Jobbik din Ungaria, Toro Tibor, seful PPMT, Biro Zsolt, presedintele  Partidului Civic Maghiar,  dar şi primarii UDMR din Sfântu Gheorghe şi din Miercurea Ciuc, Antal Arpad si Raduly Robert. Alaturi de acestia, la manifestare  au fost prezenti si oficiali ai autorităţilor locale din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita. Surprinzator, alaturi de oficialii romani au manifestat si liderii organizaţiilor “64 de Comitate” (HVIM) si Garda Maghiară, organizaţie interzisă în Ungaria, precum şi reprezentanţi ai separatistilor din Catalunia.

Separatistii din Europa, reuniti la Targu Mures
Invitat la manifestatie, liderul separatist din Catalunia, Marc Gafarot, si-a inceput discursul, strigand “Autonomia!”, iar alocutiunile preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balasz, preşedintelelui PPMT, Toro Tibor, şi preşedintelui PCM, Biro Zsolt, a fost citită o scrisoare a europarlamentarului Tokes Laszlo.
“Autonomia teritorială a Ţintului Secuiesc nu lezează integritatea teritorială şi suveranitatea Româniai, nici interesele locuitorilor români din regiune şi nici Constituţia României (…) Solicităm ca autorităţile române să înceteze de îndată lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţarea secuilor şi maghiarilor”, a declarat Izsak Balasz, liderul Consiliului National Secuiesc.
Dupa discursul liderului secui, protestatarii au pornit spre centrul orasului, scandand “Hungaria”, “Să piară Trianonul” şi “Autonomia”.

Conflictul cu Jandarmeria
Dupa ora 19.00, moment in care evenimentul trebuia sa ia sfarsit, mai multi protestatari au aruncat cu petarde in fortele de ordine si au inceput sa forteze coloana de jandarmi. Manifestantii s-au declarat nemultumiti ca autoritatile publice locale au refuzate sa aprobe un mars, permitand doar o comemorare.
Prefectul judetului Mures, Corneliu Grosu, a anuntat inca de sambata ca marsul de la Targu Mures nu a fost autorizat nici de catre Primaria Targu Mures, nici de catre instanta de judecata si nici de catre Prefectura Mures.

Un comentariu:

  1. In incercarea de "imbrobodire" a poporului, Victor Ponta isi face veacul pe la Antena 3, abodand tot felul de subiecte, care de care mai departate de subiectul "coabitarea" cu UDMR, si incearca din rasputeri sa convinga opinia publica cum ca Tariceanu este un erou si un patriot pentru ca a demisionat din PNL, de dragul tarii si pentru mentinerea USL!...
    In fapt, Ponta il manevreaza pe prostanacul Tariceanu pentru A SPARGE PNL, astfel incat PSD SA DEVINA PARTID UNIC IN ROMANIA. Asta au urmarit PSD-eii inca de la inceput: sa slabeasca PNL-ul, sa guverneze singuri tara, si reusesc acum cu "ajutorul" traseistilor si scursurilor politice si, evident, cu ajutorul "dezinteresat" al UDMR.
    Desteptati-va romani! In acest moment PSD-ul in frunte cu Ponta, nu este cu nimic mai presus decat PDL-ul si al sau fost lider Basescu .
    Marcel C.

    RăspundețiȘtergere