miercuri, 26 noiembrie 2014

Afacerea EADS - cel mai mare scandal de coruptie din istoria Uniunii Europene

Cel mai mare scandal de coruptie din istoria Uniunii Europene va rabufni intr-o mega-ancheta a procurorilor DNA care au sute de mii de file de dosar in cercetare. Sunt implicati in aceasta afacere Ion Tiriac, Elena Udrea, dar si Ioan Rus, despre care se spune ca este creierul acestei afaceri. Acestia, impreuna cu Dorin Cocos, au intermediat ca firma EADS GmbH sa castige un contract de 734 de milioane de euro, contra unei spagi de 60 de milioane de euro, din care, prin intermediul lui Cocos, Elenei Udrea i-au revenit 9 miliane de euro, pe care i-a si prins in declaratia de avere ca si "credit". Dupa partajul de Cocos, Elena Udrea a ramas cu o mare parte din aceasta suma pe care a "spalat-o" ca i-a revenit in urma partajului, fostul ei sot fiind un om de afaceri "valoros".
Este vorba, asadar, despre reluarea anchetei pentru securizarea frontierelor Romaniei, in vederea intrarii tarii noastre in Spatiul Schengen. Proiectul demarat in 2004, pe cand Adrian Nastase era inca premier, se anunta a fi cel mai mare esec din politica guvernamentala. Patru fosti ministri de Interne asteapta deja cu sufletul la gura declaratiile generalului Marian Tutilescu, cel care s-a refugiat de curand la Chisinau, ca angajat al ONU. Considerand proiectul de securizare a frontierelor drept o prioritate nationala de grad zero in vederea intrarii noastre in Spatiul Schengen, autoritatile de la Bucuresti au demarat, la inceputul anului 2004, o campanie pentru relizarea acestui deziderat asumat in fata UE. S-a declansat o procedura pentru acordarea cat mai rapida, fara licitatie, a contractului pentru realizarea Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierelor. Iar castigatoarea contractului, a carui valoare a fost ridicata in cele din urma la 734 milioane de euro, a fost aleasa firma germana EADS Deutschland GmbH Germania.
Pe 12 august 2004, guvernul condus de Adrian Nastase semna contractul de achizitie al SISF, in valoare initiala de 650 milioane de euro. Insa, dupa cum sustin procurorii anticoruptie, „pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivita pentru Statul Roman a unui contract-cadru cu o suma fixa de 650 milioane de euro, dar fara sa fie precizat in detaliu solutiile tehnice, echipamentele si serviciile ce urmau sa fie livrate". Mai mult, dupa cum a descoperit DNA, „pentru ca EADS sa obtina acest contract, managementul lui EADS a fost conditionat sa incheie un contract de promisiune irevocabila de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 pana la 60 milioane de euro".
Dupa cum reiese din declaratiile si probele stranse de catre oamenii Laurei Codruta Kovesi, „managementul FSC, la randul sau, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost conditionat de catre Claudiu Florica sa semneze in acelasi timp contracte de comision pentru reusita cu firma Gessa (comision 10%) si cu firma Profinet (comision de 5%)". Iar despre acesti bani, incasati de patronul firmei Fujitsu Siemens, implicat si in scandalul MICROSOFT, procurorii DNA nu se sfiesc sa acuze ca „reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI si cabinetului prim-ministrului". Iar tot in anul 2004, nemtii de la EADS au platit deja prima transa de patru milioane de euro. Banii au fost dati imediat dupa semnarea contractului si au fost folositi, dupa cum sustine DNA, pentru plata primelor spagi. De remarcat ca si subcontractantul FSC a platit, la randul sau, un avans de doua milioane de euro catre Profinet si un avans de 280.000 de euro catre Gessa.
In momentul de fata, numele a patru fosti ministri de Interne apar in aceasta ancheta, fiecare dintre ei situandu-se insa pe pozitii diferite. Astfel, negocierile purtate in forta la inceputul anului si in cadrul carora lui Claudiu Florica i-a revenit rolul de „redistribuitor" al spagilor de milioane de euro s-au desfasurat pe timpul mandatului lui Ioan Rus. Numai ca acesta a parasit sefia MAI cu doar vreo doua luni inainte de semnarea contractului si ramane acum de vazut daca a taiat-o la timp sau nu din fruntea Internelor. Comisia desemnata din cadrul MAI a finalizat negocierile initiate pe mandatul lui Rus pe vremea lui Marian Saniuta, cel care i-a preluat a preluat mandatul in iunie 2004.
In timp ce Adrian Nastase gira semnarea contractului si se plateau deja primele spagi, titularul portofoliului de la Interne era pesedistul Marian Saniuta. Cel care nu doar ca a semnat contractul, dar se afla la comanda in vremea in care, dupa cum sustine DNA, s-a incasat un comision general de 5%, adica nu mai putin de 33 milioane de euro, de catre persoane din conducerea MAI si din Secretariatul General al Guvernului. Saniuta a fost acuzat fatis chiar de catre urmasul sau la conducerea MAI, Vasile Blaga, cel care a si facut o plangere penala impotriva mai multor chestori implicati in negocieri, in frunte cu celebrul Toma Zaharia. Iar in denuntul sau, Blaga se mira de acest "contract de 650 milioane de euro, cu extindere la un miliard, si care nu avea decat o definitie generala: securizarea frontierelor".
Culmea e că după aceasta declaratie, Blaga nu a oprit proiectul, pe vremea mandatului sau continuand sa se implementeze tot mai pregnant acest sistem care nu i-a convins nici macar acum pe partenerii europeni ca este unul fiabil. Astfel ca, dincolo de orice supozitie, Vasile Blaga asteapta probabil la randul sau cu sufletul la gura desfasurarea anchetei. Dupa ce Vasile Blaga desecretizase contractul, ramanand de vazut scopul real al acestei actiuni surprinzatoare, la carma MAI a venit liberalul Cristian David, care a secretizat contractul si, pe mandatul sau, s-au facut plati masive in cadrul implementarii Sistemului Integrat de Securizare a Frontierelor.
In anul 2009, an de varf in derularea proiectului, la sefia Departamentului Schengen din cadrul MAI venea chestorul Marian Tutilescu. Fostul comandant al Politiei Capitalei are toate datele acestei spinoase probleme in mainile sale, mai ales ca avut acces la toate informatiile secretizate, a stiut cat si cui s-a dat si, dupa cum sustin sursele noastre, a intrat in acea perioada si in posesia mai multor rapoarte de audit interne care indicau clar vinovatii pentru degringolada derularii colaborarii cu EADS. Momentan insa, dupa ce s-a pensionat, chestorul Marian Tutilescu a ajuns de curand la Chisinau, unde este angajat de catre Organizatia Natiunilor Unite si detine functia de Consilier de Inalt Nivel al Politiei Republicii Moldova. Se pare ca Tutilescu este si martorul cheie al acestei afaceri si se spune ca el este cel care a dat procurorilor cele mai pretioase informatii, dar si indicatii de urmat in acest dosar.

3 comentarii:

  1. In loc sa se ia urma banilor si sa fie recuperati, noi urmarim vendete nationale: Udrea, Blaga etc. Si astea trebuiesc, dar fara incrancenare, numai cu respectul legii.
    Tot vorbesc de sute de milioane de lei fraudati cu complicitatea unora ajunsi pe la borcanele cu miere ale functiilor inalte, dar nu se pomeneste o vorba despre recuperarea pagubelor.
    Nu-mi spuneti ca nu se poate, nu va cred. La Voiculescu s-a luat si averea copiilor, la altii nu se pomeneste nimic.
    Justitia se pare ca nu este numai oarba, ci si amnezica.
    NV

    Precursor al lui Berbeceanu.
    Şi le-am zis, în scris,
    ,,la contact şi în luptă cu gulerele albe, eu vă protejez!"
    Şi ei mi-au trimis pe cap de 4 ori Corpul de Control al M.A.I., mi-au desfiinţat funcţia, au încercat să mă facă cu fapte inventate, au pus să mă verice
    Serviciul Control de la I.G.P.F.,
    Parchetul de pe lângă Judecătoria Sect. 6,
    Parchetul de pe lângă I.C.C.J.,
    m-au pensionat anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce sa se caute banii? Cum sa mai traiasca cei ce fura daca li se i-au banii? Nu credeti ca ar fii o stupiditate sa se umble dupa cai verzi pe pereti?

    RăspundețiȘtergere
  3. Numai profesionisti din vechea garda se pot lupta cu rechinii acestia.Cred ca ar trebui cooptati macar ca si voluntari unii dintre membrii nostri de sindicat,in acest razboi cu mafia gulerelor albe.Am incredere si in cei aflati acum la butoanele DNA,Parchete sau din Justitie,insa ei sunt subordonati ierarhic.Este cert ca acolo unde apare un nume ca Cocos,miroase a furt din banul public.Cunoscand situatia si pe cei implicati,cu greu mai pot da inapoi toti cei care au avut functii inalte in MAI.Cu povestea Loganurilor prea scumpe,nu se mai aude nimic.Tentacolul caracatitei care a sugrumat MAI,este in continuare viabil.Vrem sa curga nu sange din aceasta caracatita,ci banii furati si inghititi de cand era la pubertate si pana in ziua de azi.

    RăspundețiȘtergere